Inspiratie | Nostalgie met Terrazzo

Alles komt terug, zo zegt men toch. En ook het materiaal terrazzo wint al enige tijd opnieuw aan populariteit.

Foto: skinnylaminx.com

De naam zelf zegt je misschien niet zo veel, maar als je een terrazzo vloer ziet gaat er waarschijnlijk een belletje rinkelen. Zo was het bij mij althans. Ik moet spontaan terugdenken aan de inkomhal bij mijn grootouders en even krijg ik een warm gevoel vanbinnen. Niet omwille van de witte tegelvloer met kleine zwarte spikkels, want daar vond ik toen eerlijk gezegd maar niks aan, maar het terugdenken aan mijn grootouders tovert een lach op mijn gezicht.


Foto links: welke.nl
Foto rechts: thebowerbirds.com

Jij kent terrazzo (of granito) misschien wel van oude woningen en gebouwen uit de jaren '30 of van een pand uit de 19e eeuw waar dan de buitenste boord van de vloer in een donkere tegel werd geplaatst en het binnenwerk een lichtere tegel kreeg, met, als je geld genoeg had een, marmerblokjes op de scheiding. Maar de techniek is al honderden jaren oud, ontstaan in de 15e eeuw in Italië bij de bouw van kerken, waar men restjes marmer en graniet in de betonnen vloer mee stortte. 


Foto: garancedore.com
Foto: www.vogueFoto: apartmenttherapy.com

De laatste jaren wordt het steeds vaker gebruikt in nieuwe woningen op een modernere manier. Een terrazzo vloer kan gegoten worden of er bestaan ook kleinere tegels voor vloer en wanden. En tal van kleuren zijn mogelijk door het gebruik van verschillende kleuren marmer, glas of graniet. Het heeft haast iets weg van mozaiëk en is interessant voor wie een gepolierde betonvloer net té eentonig vindt of voor wie toch niet zo'n fan is van marmer. Hoe langer ik er naar kijk, hoe meer ik er de schoonheid van inzie. Gek toch, hoe iets wat je vroeger verschrikkelijk vond plots toch mooi wordt. Wat vinden jullie ervan?


Foto: lamaisondannag.blogspot.be
Foto links: divisare.com
Foto rechts: apartmenttherapy.com

Foto: pinterestFoto: bloesemdesign.com