Ontmoet | Heleen en Nienke van Creative Lab Amsterdam

Een tijdje geleden kwam ik op het idee om een klein interview te houden met de personen achter onze merken. Het leek mij wel leuk voor jullie - en mezelf - om iets meer over hun te weten te komen. Hoe is alles nu net begonnen, waar dromen ze nog van,... Geen zware vragen, maar een vlot gesprekje waardoor we ook eens kennis maken met het (de) creatieve brein(en) achter het merk. Nienke en Heleen wonen in Nederland en zijn de trotse eigenaars van Creative Lab Amsterdam. Ze ontwerpen mooie kaartjes - ook op aanvraag. Stijlvol en soms een tikkeltje speels.

Hoe / wanneer is jullie verhaal begonnen?

H: Ik ben grafisch vormgeefster en drie jaar geleden richtte ik Creative Lab Amsterdam op. Ik ontwerp met succes huwelijksuitnodigingen, babykaartjes, huisstijl en webdesign en had een aantal mooie wenskaarten ontworpen. De reacties op deze kaarten waren lovend en ze verkochten ook zo goed, dat ze graag meer wilde. Dat was het moment dat ik in gesprek raakte met Nienke over het uitbreiden van de kaartencollectie en de missie om kwalitatief mooie kaarten te ontwerpen om meer mensen te verleiden om kaartjes naar elkaar te sturen. Na intensief brainstormen en het uitstippelen van een strak plan, sprongen we (Nienke en Heleen) samen in het diepe om Creative Lab Amsterdam-Postable Papergoods, naar een hoger niveau te brengen.

Waar halen jullie inspiratie?

Eigenlijk overal. We willen aansluiten bij de mode-en woontrends, omdat ons kaartje niet alleen een boodschap brengt, maar ook verrassende ontwerpen die je graag nog even in je huiskamer laat staan of hangen. Natuur, stoffen prints, mode, straatbeeld, kleuren, alles vormt de basis een nieuwe collectie.

Houden jullie rekening met de trends of gaan jullie eerder op jullie eigen gevoel af?

Het is een combinatie van nieuwe trends, want je wordt gevoed door wat je ziet, maar het is ook zeker een kwestie van gevoel. Zo hadden we op een gegeven moment een collectie bijna helemaal uitgewerkt, maar het voelde niet goed. Dat hadden we allebei en toen hebben we alsnog ‘op gevoel’ het helemaal omgegooid en we zijn nog steeds heel blij dat we ons gevoel hebben gevolgd.

Hoe ziet een typische werkdag er uit?

Eigenlijk is geen dag hetzelfde, omdat we nog volop in ontwikkeling zijn en we alweer voorbereidingen aan het treffen zijn voor de nieuwe collectie. We hebben veel contact met onze klanten, waar we ook graag de tijd voor nemen. De drukkerij wordt bezocht, moodboards worden gemaakt, administratieve dingen moeten geregeld worden, interviews geven, PR events voorbereiden. Kortom, elke dag is anders en dat maakt het ook zo leuk!

Zijn er ook negatieve / moeilijke aspecten aan de job?

Het leuke van een eigen onderneming is dat je alle facetten doorleeft. Zo hebben we in het begin alles zelf gedaan, dus dat betekent ook dat we tot 2.00 ’s nachts zelf de pakketten aan het verpakken waren. Eigenlijk was dat vooral heel erg leuk en nu is het ook fijn dat we dit niet meer zelf hoeven te doen, omdat de vraag te groot is geworden.

Is jouw job makkelijk combineer met het gezinsleven?

H+N: We hebben allebei 2 kinderen in dezelfde leeftijd van 3,5 jaar en 4,5 maand en 10 maanden. Een van de voordelen van een eigen bedrijf is dat je jouw tijd heel flexibel kan indelen en we vinden het belangrijk om ook genoeg thuis te zijn, dus dat betekent als de kinderen in bed liggen, we ’s avonds nog de laptop openklappen om te werken.

Wie zijn jullie favoriete designers?

Er zijn echt veel inspirerende ontwerpers, maar Elizabeth Olwen en Robert Dallet zijn wel echt favoriet! Hun ontwerpen zijn echt te gek!

Wat is jullie ideale vakantie/ reisbestemming?

N: De locatie maakt niet zoveel uit, maar de ingrediënten zijn wel belangrijk, strand, gezelligheid, warmte en een bbq!

H: We hebben een huisje op het strand op IJmuiden, dus dat is waar je ons veel kan vinden. In de weekenden gaan we daar met het gezin heen. Heerlijk uitwaaien, kinderen aan het spelen op het strand samen met de hond.

Wat is jullie lievelingsgerecht?

N+H: keep it simpel en lekker dat is wel wat we lekker vinden. Op kantoor eten we vaak ’s avonds eens soep, die halen we om de hoek bij een soepwinkel.

Wat doe je om te ontspannen?

In deze tijd is er niet heel veel tijd om te ontspannen, dus het zijn de kleine momenten. Als je even in het zonnetje zit met een koffie of gewoon alleen boodschappen doen, zelfs dat voelt op dit moment als ontspannen. Ook kleuren met je kinderen of een spelletje, werkt ook heel mindfull.

Als laatste vraagje, wat mag de toekomst jou nog brengen?

Wij willen het succes van Creative Lab Amsterdam blijven vieren en ervoor zorgen dat steeds meer mensen wereldwijd onze kaarten weten te vinden en kaarten aan elkaar gaan sturen. Wij zouden het heel mooi vinden als wij iets kunnen betekenen in het vergroten van de aandacht voor elkaar in deze steeds individualistischer wordende maatschappij.

Blijf je graag op de hoogte van hun laatste nieuwigheden, volg hen dan zeker op Instagram.