Ontmoet | Céline van Détail

Deze week laat ik jullie graag wat beter kennis maken met Céline en Bob van Détail. Ik leerde Détail enkele jaren geleden kennen tijdens één van hun verkoopavonden en was meteen verliefd op hun natuurstenen juwelen en het mooie verhaal. Ondertussen is hun collectie uitgebreid met handtassen van gerecycleerd leder en sjaals. Gelukkig vond Céline een momentje in haar drukke schema om onze vragen te beantwoorden en een kijk te geven in haar wereld van Détail. Benieuwd?

Hoe / wanneer is je verhaal begonnen?

Nadat Bob en ik onze diploma’s in onze handen hadden, zijn we voor een jaar naar India vertrokken. Daar is voor ons een nieuwe wereld opengegaan van prachtige natuurstenen en uniek handwerk. De ontwerpen van de juwelen vond ik echter wat ‘traditioneel’, dus besloot ik er mijn eigen draai aan te geven. Via via kwam ik terecht bij een steenslijper, daarna ging ik met mijn steen naar een zilversmid en zo creëerde ik mijn eerste zilveren ring ;-). Helaas was mijn enthousiasme groter dan mijn kennis en zag de ring er niet uit zoals ik in gedachten had. Het was een enorme leerervaring want ik ontdekte dat niets vanzelfsprekend is en elke 0,1 millimeter telt. Ik heb toen geleerd om alles in ‘Détail’ uit te leggen.

Waar haal je inspiratie?

Ik haal mijn inspiratie vooral uit mijn omgeving, niet de fashionweeks. Alles wat zich rondom mij afspeelt, kan een invloed hebben op het uiteindelijke design. Het is volgens mij belangrijk om open te staan voor alle prikkels van buitenaf en ze te leren begrijpen. Daarnaast vertrek ik ook niet vanuit een design maar vanuit het materiaal dat ik in handen heb. Ik ga op zoek naar het design dat de natuursteen en het leder tot zijn recht laat komen. Mooie materialen hebben niet veel poespas nodig.

Hou je rekening met de trends of ga je eerder op je eigen gevoel af?

We houden rekening met kleurentrends in de mate dat het mogelijk is. Sommige kleuren kom je nu eenmaal niet tegen in de natuur. Voor ons is de ‘puurheid’ van een product belangrijker dan het achternalopen van seizoensgebonden trends. Voor ons betekent ‘puur’: natuurlijke en tijdloze items, elk met de hand en respect voor mens en natuur geproduceerd. Originaliteit en puurheid is een must, daarom ook onze filosofie “I’m not perfect, I’m original”.

Hoe ziet een typische werkdag er uit?

Het woord typisch staat niet in ons woordenboek ;-). Elke dag is een verrassing, en daar hou ik nu net van. Je weet nooit van te voren hoeveel uren je bezig gaat zijn, of er klanten opeens voor je deur staan, welke problemen of kansen er uit onverwachte hoek gaan verschijnen, .. en zo kan ik nog even doorgaan. Ik hou van variatie, en Détail is daar het juiste synoniem voor

Zijn er ook negatieve / moeilijke aspecten aan de job?

Hebben niet alle jobs negatieve aspecten? Die van mij is, helaas, geen uitzondering ;-). Maar zowel de positieve als de negatieve aspecten maken mijn job zoals ze is. 

Het moeilijkste aspect tot nog toe, was het samenstellen van onze ateliers in India. We zochten mensen die hun ambacht met respect en vooral veel liefde uitoefenden. Na een lange zoektocht kan ik met enige trots zeggen dat we een fantastisch team achter ons merk hebben staan.

Daarnaast heb je als ondernemer een constante onzekerheid, zeker in de mode-industrie. Ik denk niet dat ‘Détail’ onder het typische ‘fast fashion’ van nu valt, maar eerder onder de term ‘slow fashion’. Wij baseren ons niet op tijd en de ‘see-now, buy-now’ trend van tegenwoordig. We denken bij alles wat we ontwerpen aan het milieu, de mens, de kwaliteit van elk stuk, onze klant,…. . Steeds meer mensen kunnen zich vinden in ons verhaal omdat ook zij ecologisch leven. Slow fashion is dus niet enkel een manier van werken, maar ook een manier van leven

Is jouw job makkelijk combineer met het gezinsleven?

Vroeger genoot ik van het pendelen tussen België en mijn tweede thuis, India. Mijn tas stond bij wijze van spreken altijd klaar. Maar sinds ons zoontje er is, valt het me toch steeds zwaarder om te vertrekken. In het begin namen we hem mee, maar dit is nu te moeilijk. Je kan nu eenmaal niet verwachten dat een jongetje van 1,5 jaar stil blijft zitten totdat wij gedaan hebben met werken ;-). Daarom hebben we afgesproken dat ik maximaal 10 dagen (per trip) naar India reis, terwijl Bob wat eerder vertrekt en langer blijft. Zo kan hij de voorbereiding en de opvolging doen.

Nee, evident is het niet en er komt altijd enorm veel bij kijken. Maar gelukkig hebben we twee fantastische oma’s die onze zoon met open armen ontvangen. Ze steunen ons voor de volle honderd procent, en dat helpt. Wanneer we in België zijn, passen we onze agenda’s aan aan zijn ritme. We genieten dan ook met volle teugen als we allemaal samen zijn, het is een belangrijk moment waarop we ons werk even kunnen vergeten.

Wie zijn jouw favoriete designers?

Ik heb geen specifieke favoriet, nee. Ik ben eerder het type dat bij vele designers wel iets interessants kan terugvinden en dit varieert ook van seizoen tot seizoen.

Wat is jouw ideale vakantie / reisbestemming?

Ik heb van het begin mijn hart in Azië verloren. Landen waar natuur en cultuur hand in hand gaan, raken mij. Voor mij is de ontdekking van een bepaalde bestemming enorm belangrijk. Een bestemming die nog niet te fel ontwikkeld is en niet overrompeld wordt door toeristen en ontelbare souvenirshops. Ik wil het hart van het gebied ontdekken, de plaatselijke bevolking ontmoeten en de cultuur van dichtbij meemaken.

Wat is jouw lievelingsgerecht?

Goh, ik heb niet echt één favoriet, ik hou ook hier wel van variatie. In India eet ik wel steeds vegetarisch en dan smaken alle gerechten met paneer, een soort kaas, me elke keer. In België kan ik in de zomer echt genieten van tomaat met verse garnaaltjes, ik snak alweer naar de zomer als ik hieraan denk!

Wat doe je om te ontspannen?

Ik kan enorm hard genieten van een leuke wandeling, een fietstocht of een rustige namiddag met onze zoon. Ondanks mijn job, geniet ik nog steeds enorm veel van reizen en tegenwoordig liefst met onze zoon. Deze zomer vertrekken we bijvoorbeeld met ons drietjes naar Lombok/Bali ;-). Dat is iets waar ik enorm naar uit kijk.

Indien je dit niet deed, wat zou je dan doen?

Geen idee eigenlijk, het leven is zo onvoorspelbaar. Na mijn eerste job als analist besefte ik wel dat dit niet hetgene was wat ik voor de rest van mijn leven wou doen.

Als laatste vraagje, wat mag de toekomst jou nog brengen?

Ik wil niet met een cliché eindigen, maar doe het toch… een goede gezondheid! Daar begint uiteindelijk alles mee. 

 

Helemaal mee akkoord Céline! Dankjewel om ons een kijkje te gunnen achter de schermen en veel plezier in Bali ;).

Blijf je graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes van Détail, volg hun dan zeker op Instagram!