Inspiratie | Olijfbomen voor een zuiderse sfeer op je terras

Als ik denk aan olijfbomen, denk ik aan het Zuiden, aan vakantie... De Middellandse Zee met haar prachtige blauwe waters, de zon en lekker eten. Ontspannen en genieten.

Een olijfboom in de tuin, terras of patio zorgt dan ook voor een heerlijke mediterrane sfeer en geeft je het gevoel even in Toscane of de Provence te zitten. De olijfboom is enorm geliefd omwille van zijn typische vorm, de mooie grijsgroene kleur van de bladeren en omdat hij in de winter zijn blad houdt. Bovendien staat hij symbool voor liefde, vrede en trouw. Romantisch niet? 

Oorsprong

De olijfboom (Olea Europea) behoort tot de familie van de loofbomen (Oleaceae) en is afkomstig uit het Oosten van het Middellandse Zeegebied. Niet verwonderlijk dus dat hij verzot is op veel zon, maar hij kan ook best gedijen in ons Belgische klimaat. In de zomer toont de olijfboom zijn geelwitte bloemetjes, die later plaatsmaken voor olijven. Normaal gezien groeit hij breed uit en kan hij maar liefst tot tien meter hoog worden en honderden jaren oud.

Onderhoudsvriendelijk

Een olijfboom heeft over het algemeen weinig verzorging nodig. Hij houdt van de zon, dus zet hem op een zo warm en zonnig mogelijke plaats - liefst uit de wind en tocht, beschut door muren of een hoge haag. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, heeft een olijfboom wel regelmatig water nodig. Zeker in de zomer - bij hoge temperaturen en droog weer - is het aangeraden extra water te geven. Let wel op, natte voeten heeft hij absóluut niet graag. Staat je olijfboom in een pot, zorg er dan steeds voor dat het water goed weg. Wordt het té vochtig, dan krullen de bladeren en kan de olijfboom uiteindelijk afsterven. Een olijfboom in volle grond is iets makkelijker in onderhoud - o.a. minder gevoelig aan vorst - maar vraag dan zeker even bij een specialist hoe je dit best doet.


Bloei & snoeien

Na de winter mogen de takken flink wat terug gesnoeid worden. Best in het voorjaar: februari, maart of april zijn ideaal hiervoor. Echt verkeerd snoeien kan blijkbaar niet. Je kan dan best ook takken wegnemen die schade hebben opgelopen in de winter. Is de zomer lang en warm genoeg dan laat de olijfboom vanaf eind mei, begin juni zijn crèmekleurige bloemetjes zien (op takjes van minimum twee jaar oud) en met wat geluk volgen de vruchtjes of olijven. Al is het helaas niet evident in ons klimaat.

Wat in de winter?

Een jonge olijfboom kan temperaturen verdragen tot -5°C. Wordt het kouder dan dien je de olijfboom in te pakken met een noppenfolie en/ of een speciale doek. Dikkere en oudere bomen zijn beter bestand tegen vriestemperaturen, maar ook zij dienen beschermd te worden wanneer de temperatuur zakt onder - 12°C. Heb je een olijfboom in een pot, dan kan je hem natuurlijk ook binnen zetten. Ideaal is op een plaats waar de temperatuur tussen de 5° à 10°C bedraagt en veel lichtinval is. Zet je hem liever in huis, let er dan wel op dat het temperatuurverschil niet te groot is. Door de shock-reactie zou hij dan al zijn bladeren kunnen verliezen. Als je hem gewoon verder verzorgt komen dezen normaal wel weer gewoon terug. Ook binnen heeft de olijfboom voldoende zonlicht - minimum 6u per dag - en zodra de aarde 3 cm vanaf het oppervlak droog is dien je water te geven. Je plaatst hem ook best niet in de buurt van een radiator, noch te dicht bij het raam.

 meer info: www.olijfbomenkopen.be