Inspiratie voor jouw kersttafel

Nu de dagen alsmaar korter worden, lijken de weken voorbij te vliegen. Voor je het weet zitten we met z'n allen rond de feesttafel, Kerst en Nieuwjaar te vieren. Een ideaal moment om jullie te inspireren met mooie feesttafels. Wie deze blog al een tijdje volgt, weet dat ik niet hou van veel toeters en bellen. Geef mij maar neutrale tinten - zoals wit, beige, zwart en vergrijsde kleuren. Mooie eenvoudige keramiek, zachte stoffen en wat groen vormen voor mij de ideale feesttafel. En uiteraard mogen (geur)kaarsen ook niet ontbreken.

EEN WARME TAFEL

Een tafel die koud aanvoelt is niet zo gezellig om lang aan te blijven zitten. Zowel letterlijk - het gevoel van blote armen op een koud oppervlak - als figuurlijk - een ongezellig ogende tafel. Een linnen tafellaken creëert onmiddellijk een gezellige ongedwongen sfeer. Ook linnen of stoffen servetten brengen iets meer luxe aan tafel dan papieren servetten. Heb je natuurlijk een mooie houten tafel, dan vormt deze ook een mooi canvas voor jouw tafelschikking en zou het zonde zijn deze helemaal te bedekken.

KERAMIEK

Keramiek is er in oneindig veel stijlen en kleuren. Van klassiek tot heel strak, van wit tot knalrood. Sobere vormen van borden, kommen en schalen in wit, zwart en vergrijsde tinten zijn voor mij ideaal om een rustige tafel te creëeren. Gecombineerd met mooi glaswerk en messing bestek, wordt het een ware feesttafel. 

GROEN

Erg feestelijk is een guirlande - een slinger van groen en/of bloemen - over de volledige lengte van de tafel. Het enige minpuntje is dat zo'n guirlande best wat plaats inneemt. Ruimte waar je bijvoorbeeld nog schalen met eten zou kunnen zetten. Het zal er dus wat van afhangen met hoeveel je aan de tafel zit, en of er nog wat vrije ruimte - aan de uiteinden of tussenin - is om dingen te plaatsen. In het geval van plaatsgebrek, zou ik eerder opteren om kleine lage vaasjes met wat groen te zetten. Knoop je servet met een eenvoudig touw samen met wat eucalyptus of den erbij en je hebt op een eenvoudige manier al wat groen op tafel. 

 

KAARSEN

De ultieme sfeermaker natuurlijk, kaarsen. Kaarsen met een subtiele geur van bijvoorbeeld kaneel of eucalyptus verwelkomen je gasten en maken het extra gezellig. Net zoals hoog groen, vind ik hoge kaarsen wat storend als ze net in het gezichtsveld zitten en je dan net in een vlammetje kijkt bij gesprekken. Ik zou ze dus zeker afwisselen met lage kaarsen, ofwel moeten ze net nog hoger dan ooghoogte zitten. En hoe meer, hoe gezelliger uiteraard. Hoe ziet jouw ideale feesttafel eruit? 

klik foto voor bron