Tips | Wat doet kleur met een ruimte?

Hou jij van wat kleur in je interieur? Dan is het misschien wel handig om te weten wat het effect van kleur in een ruimte is. Een volledig wit interieur oogt het meest ruim. Maar misschien wil jij net je interieur knusser maken of minder hoog doen lijken. Kleur kan namelijk - zonder breken of verbouwen - een ruimte optisch vergroten of verkleinen of ergens de nadruk op leggen. De aandacht in een kamer gaat steeds naar de muur met kleur. Het is dus belangrijk de juiste muur of muren een accent te geven. Maar hoe pak je dit nu best aan? Door middel van enkele eenvoudige beelden geef ik je alvast enkele basisprincipes mee. 

TEGENOVERLIGGENDE WANDEN KLEUREN

Verf je de tegenoverliggende (zij)wanden, dan worden deze als het ware naar elkaar toegetrokken. De ruimte wordt smaller en dieper. Hoe donkerder de kleur, hoe smaller dit bovendien zal aanvoelen. Wanneer je in een langwerpige ruimte de korte wanden schildert zal de kamer meer vierkant worden. Geef je echter de lange wanden een kleur, dan versmalt de ruimte nog meer. Door de ene wand iets lichter te schilderen dan de andere, wordt de ruimte weer wat breder.

ACHTERWAND KLEUREN

Het kleuren van de achterwand maakt de ruimte minder diep. Afhankelijk of je voor een warme of koude kleur kiest, zal de kamer minder of meer diep aanvoelen. 

VLOER KLEUREN

Een donkere vloer geeft je meubels een stevige basis. Het richt je aandacht naar de grond en maakt als het ware een verbinding met de aarde. We voelen ons prettig in zo'n interieur omdat ook in de natuur het grondoppervlak donker is en de lucht helder.

PLAFOND KLEUREN

Door het plafond donker te verven ga je het plafond verlagen en de ruimte minder hoog maken. Je kan dit effect zelfs nog versterken door een stuk van de muren bovenaan mee te verven of de vloer ook donker te maken. Kies je voor een lichte kleur voor het plafond dan creëer je een gevoel van ruimte. Dit effect is het grootst als je de wanden een donkere kleur geeft en het plafond een lichte, koele tint.


KOELE VERSUS WARME KLEUREN

Warme kleuren - zoals rood en oranje - zijn krachtige kleuren en komen letterlijk op je af. Ze doen een ruimte nog kleiner voelen in tegenstelling tot koele kleuren - zoals blauw en groen - die de indruk van grootte wekken. Hoe donkerder een kleur bovendien, hoe feller de kleur gaat verkleinen. Hoe lichter de kleuren hoe ruimer je interieur voelt.

TON SUR TON 

Ook erg mooi is om ton sur ton te gaan werken. Dit wil zeggen dat je de muren in dezelfde kleur gaat schilderen, maar de ene muur al lichter (kleur gemengd met meer wit) of donkerder (meer zwart) dan de andere muur. Zo creëer je toch een rustig en aangenaam interieur. 

STREPEN

Wil je graag strepen verven (of gestreept behang gebruiken), weet dan dat verticale strepen de ruimte hoger maken en horizontale strepen de ruimte verbreden. Ook een planken vloer zal de ruimte verbreden of langer maken in de richting van de planken.

Dit zijn natuurlijk slechts enkele basisregels om je op weg te helpen. Gespecialiseerde zaken kunnen jou uiteraard meer gerichte informatie geven.