Inspiratie | Waarom je Mies van de Rohe moet kennen

Nu zaterdag is het Internationale mannendag. Het leek mij dus wel leuk om een artikel te schrijven over architect Mies van der Rohe, iemand die mij tijdens mijn opleiding architectuur altijd heeft geboeid. 

Villa Tugendhat 

Mies van der Rohe

Architect Mies van de Rohe (1886 - 1969) heeft - samen met andere grote architect zoals Le Corbusier - een enorme invloed gehad op de moderne architectuur. Zijn werken kennen een enorme helderheid en rust. "Less is more" vond Mies van der Rohe en ornamenten weerde hij dan ook in zijn architectuur. De functie van het ontwerp kwam op de eerste plaats en de vorm die volgde uit de functie. "Form follows function" wordt dit ook wel genoemd (oorspronkelijk bedacht door architect Louis Sullivan). Indien er een versiering aan een gebouw is dan moet deze een functie hebben.

Farnsworth House

Functionaliteit

Glas, staal, beton en natuursteen zijn Mies zijn geliefkoosde materialen. Een helder, functioneel en doordacht grondplan met veel glas. Grote open ruimtes, die door de structuur makkelijk aangepast of opgedeeld konden worden met bewegende tussenwanden. Het is dan ook niet te verwonderen dat men voor de huidige wolkenkrabbers veel inspiratie haalden bij Mies.Barcelona Paviljoen

Eén van zijn meest gekende werken is ongetwijfeld het Barcelona Paviljoen dat hij ontwierp voor de Wereldtentoonstelling van Barcelona in 1929. Maar liefst 87 jaar oud en toch nog steeds zeer modern. Persoonlijk nog steeds één van mijn favorieten. Het open plan, de lijnen en vlakken zorgen voor een heldere, strakke en rustgevende compositie. Marmer, kalksteen en onyx brengen toch wat zachtheid en warmte in het strakke geheel. Naast een groot architect, is Mies uiteraard ook een befaamde meubelontwerper. Verschillende designklassiekers dragen zijn naam, zoals de Barcelona Chair, een stoel die hij ontwierp voor dit Paviljoen. 

Foto's: uit boek Mies van der Rohe van De Morgen