Binnenkijken | Minimalistische woning in het groen

Wie houdt van een heldere en strakke woning met veel glas, zal zeker zijn hart kunnen ophalen bij het ontdekken van dit pareltje. Omwille van het lange smalle perceel, kozen de architecten Govaert & Vanhoutte bij het ontwerp van woning Roces voor een lange transparante box.

Het is op zijn minst indrukwekkend hoeveel glas er is gebruikt in de woning. Het vele glas weerspiegelt het licht en de omgeving waardoor de woning soms haast onzichtbaar lijkt te worden. Enkel aan één zijde is het gevelvlak gesloten gehouden, waarbij één raam het lange houten gevelvlak even doorbreekt. Mooi ook om te zien hoe de glaspartijen - en zelfs de inkomdeur - tot tegen de dakrand gaan en het haast lijkt alsof er maar een heel dun dak is. De grote transparante en gesloten gevelvlakken creëren een enorm rustig en sereen beeld. En ondanks dat de woning heel open is, zorgen de bomen toch voor veel privacy.

De strakke lijnen van buiten zijn ook duidelijk voelbaar in het het heldere interieur. Net zoals het materiaalgebruik buiten, is ook het interieur sober gehouden, met veel wit en zorgvuldig gekozen items om het interieur te vullen. De woning baadt in het daglicht en binnen en buiten lijken in elkaar over te vloeien door de vele glazen wanden. Op het niveau van de tuin liggen achtereenvolgens de keuken, de inkom, de eetkamer en de zitruimte. In het achterste gedeelte situeren zich een metershoge zitruimte en het nachtgedeelte. De slaapkamer en badkamer van de ouders zitten half verzonken onder het maaiveld. Deze van de kinderen liggen op een andere verdieping, iets hoger dan het tuinniveau. Een lange helling verbindt het gedeelte van de kinderen met de ruimtes gelegen op tuinniveau. Op het half ondergrondse niveau ligt ook het buitenzwembad, wat ongetwijfeld voor veel waterpret zorgt. Al vraag ik mij wel af hoe de ramen er na elke zwempartij uitzien. 

Architecten | www.govaert-vanhoutte.be
Fotografie | Tim van de Velde

Hier kan je nog een woning van Govaert & Vanhoutte spotten.