Binnenkijken: herenhuis onderste boven gekeerd

Een charmante voorgevel, met een even bijzonder interieur. En dan nog wel in hartje Sint-Truiden, mijn geboortestad. Het hoeft dus zeker niet altijd ver te zijn om een mooi interieur te spotten. Het ontwerp is het resultaat van een perfecte samenwerking tussen interieurarchitecte Vanessa Bullen en architecte Karolien Grosemans.

Een aantal jaren geleden werd dit herenhuis gerenoveerd en getransformeerd tot een unieke gezinswoning voor Vanessa en haar gezin. De voorgevel werd subtiel opgeknapt, met respect voor de originele architectuur. Zo kreeg het buitenschrijnwerk op het gelijkvloers een moderne toets en vormt een glazen box op de verdieping een mooi contrast met de bestaande architectuur.
Binnen is er echter een meer ingrijpende verandering gebeurd. De indeling van de woning werd grondig door elkaar geschud. Waar vroeger het leven zich beneden op straatniveau afspeelde, zijn de leefruimtes nu ondergebracht op de hoger gelegen verdiepingen. De slaapkamers en badkamer liggen beneden, op straatniveau en de eerste verdieping.

Het perceel is grotendeels helemaal volgebouwd, maar dankzij een patio op het gelijkvloers en een volledig glazen achtergevel komt er toch veel natuurlijk licht binnen en voelt het interieur heel ruim en luchtig aan. Zonnewering aan de buitenzijde zorgt dat het niet te warm wordt binnen en biedt tegelijk privacy voor de bewoners. 
Het interieur wordt gekenmerkt door eenvoud. Alles is perfect in evenwicht - logisch gezien Vanessa interieurarchitecte is. Veel wit en zwart, gecombineerd met naturel eikenhout en donker wengéhout. De strakke zwarte verlichting van Kreon is ook één van mijn favoriete merken als het op verlichting aankomt. Vooral de ontbijthoek, met massieve houten tafel, in de keuken lijkt mij een heel gezellige plaats om te zitten. Met zicht op de omliggende daken en een hemelsblauwe (nu ja op zonnige dagen) lucht. 

Bron: grosemans-heylen.be
ontwerp: architecte Karolien Grosemans & interieurarchitecte Vanessa Bullen