Binnenkijken | Eenvoud & elegantie bij Vincent Van Duysen

Sereen, tijdloos, elegant, puur ... Het zijn maar enkele begrippen om deze Antwerpse woning van Vincent Van Duysen, bekend architect en tevens eigenaar, te omschrijven.

Vincent Van Duysen toverde in 1999 dit voormalig notariaat om tot een rustgevende cocon, met respect voor de bestaande 19e eeuwse architectuur. Een bestaande binnenplaats die was dicht gemaakt werd terug hersteld. Natuurlijk licht kon alzo de woning binnenstromen en gaf deze oude stadswoning terug een ziel. Plafondhoge ramen aan de straat- en tuinzijde en de grote glaspartijen aan de patio maken het interieur luchtig en sereen. De patio brengt eveneens wat groen en levendigheid in het overwegend monochrome interieur. Als er al kleur voorkomt, is dit uitsluitend van kleine decoratieve items en boeken. 

Net zoals het kleurgebruik is ook het materiaalgebruik sober en puur met veel hout, natuursteen, marmer en stucco of witte muren. De grote leefruimte straalt een enorme rust uit met zijn bleke brede vloerplanken in onbehandelde populier, grote ramen en zeer lange eettafel met oude Chinese krukjes. De originele houten trap, grenzend aan de patio, kan met grote schuifdeuren worden gescheiden van de leefruimte. Mooi ingewerkte maatkasten zien we terug doorheen de hele woning, strak - zonder veel poespas - en toch een tikkeltje klassiek door de deurgrepen. De ene keer gewoon wit, de andere keer met het zelfde stucco-effect als de muren. Het spel van de verschillende texturen wordt nog versterkt door de vele lichtinval.

Eén verrassend element in de woning is de - op de houten vloer na - volledig donkere zitruimte op de verdieping. Een heel intieme ruimte, helemaal anders dan de rest van de woning en toch even rustgevend. De slaapkamers hebben dezelfde lichte sfeer als de leefruimte, hoewel hier de muren hier gewoon wit gelaten zijn. Bij het zien van het marmeren bad ging mijn hart alvast wat sneller slaan. Gewoon prachtig! Vind je niet?

Foto's: vincentvanduysen.comwww.juanrodriguezphotography.combamboonet.com