Waarom dit geen gewone handtassen zijn

O My! Het was een beetje zoals liefde op het eerste gezicht bij het zien van de collectie van O My Bag. Prachtige ontwerpen, sober, strak en een tikkeltje stoer én een eens zo mooi verhaal. "A bag that makes the world a little better... is it possible? we believe it is!’’ 

Elke O My Bag wordt op een verantwoorde manier met veel liefde gemaakt in Kolkata, India, van een uniek soort eco-leder. Eco duidt hierbij zowel op de behandeling van het leder, als het milieu en de arbeidsomstandigheden. Sinds de start van de collectie in 2010 reist Paulien Wesselink, oprichtster van OMB, enkele keren per jaar naar India om de persoonlijke contacten te onderhouden. Voor OMB is het enorm belangrijk dat de mensen in veilige omstandigheden en een positieve omgeving kunnen werken én een eerlijk loon ontvangen. Vrouwen krijgen dezelfde kansen als mannen en er wordt gezorgd voor trainingen en opleidingen. Dankzij OMB krijgen deze gezinnen de kans om een betere toekomst voor zichzelf en hun familie op te bouwen. Ook in het fabriek worden milieuvriendelijke maatregelen genomen. Zo is er een groot waterreservoir dat de regen tijdens de moesson opvangt zodat het later herbruikt kan worden.

Fly Violet - eco crocoLaptop Sleeve - eco blackLaptop Sleeve - eco camel

Voor hun eco-leder gebruikt OMB enkel huiden van lokale Indische koeien. Het leder wordt niet gelooid met vervuilende chroom, zware metalen,... of gekleurd met straffe chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu. Het leder heeft niet echt een dichte afwerkingslaag, waardoor het gevoelig blijft en niet waterdicht is. Je spuit jouw lederen tas dus best regelmatig in, waarbij je voor alle zekerheid even test op een onzichtbaar stukje. Je kan het leder ook invetten waardoor krasjes, die iets sneller voorkomen bij de camelkleur, wat minder zichtbaar worden. Het invetten zorgt er wel voor dat het leder iets donkerder wordt, maar het brengt het leder tot leven. Het leder zal dus krasjes of vlekjes krijgen, maar dit is net de charme van het natuurlijk materiaal. Jouw tas zal net mooier worden door gebruik en over tijd een vintage look krijgen.  

Fly Violet - eco camel

Ally Bag - eco camelFly Violet - eco black/suede

In oktober 2015 werd OMB beloond voor hun duurzame gebruik van leder met de Sustainable Leather Award. Een prijs die uitgereikt wordt aan een Nederlands idee in de leersector dat een positief effect heeft op mens en milieu. 

O My Bag ... Clearly not your ordinary bag!

Sleazy Jane - blackJazzy Jess - eco midnight black Knapsack - suede beige/ leopardDirty Harry - eco camelDashing Daisy - eco midnight bluelaptoptas The harvey - eco camel

bron: O My Bag