Wonen in de Finse natuur

's Nachts temperaturen rond het vriespunt, een ijskoude wind, zelfs al enkele sneeuwvlokjes... Winter is nu echt wel in aantocht. Aan sneeuw is er in Finland alvast geen gebrek. Noch aan mooie natuur en strakke architectuur.

Hoewel ik meer een zontype ben, zou ik in deze Finse villa gerust eens kerst willen doorbrengen. Heerlijk nietsdoen - mobieltje en laptop uit - met enkel de natuur om je heen en vooral heel veel sneeuw. En 's avonds gezellig aan de haard met de familie.

De woning is slechts 78 m2, maar voelt absoluut niet klein aan. Langs buiten is het een donker houten volume en het contrast met binnen kan niet groter zijn. Een oase van bleek hout en veel natuurlijk licht creëeren een rustgevende sfeer. Het interieur voelt licht en ruim aan, zonder veel afleiding van decoratie. De hele ruimte is open en toch, door de vorm, krijgen we gezellige hoekjes. Het grondplan is opgevat als een kruisvorm zodat we telkens een ander uitzicht krijgen op het prachtige landschap. Ik ben fan, en jij?

bron: www.archdaily.com 
architecten: Avanto Architects 
Fotografie: Kuvio - Anders Portman en Martin Sommerschield