Prachtige kleuren bij Jars

Na een bezoek aan de showroom van Jars in België was ik helemaal verkocht. Prachtige kleuren, een mooie vormgeving en handgemaakt in Frankrijk. We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is dit oogstrelende servies in ons bezit (of toch voor even).

Jars is zeker geen nieuw merk, maar bestaat al sinds 1857. Nog steeds wordt de collectie met de hand gemaakt in Anneyron, in het zuiden van Frankrijk. De traditionele vaardigheden en kennis van het pottenbakken zijn doorgegeven van generatie op generatie. Een basismodel voor een bord of kom wordt nauwkeurig met de hand gemaakt en vervolgens wordt hier een gietmal van gemaakt. Klei wordt dan in deze mallen gegoten en met de hand afgewerkt met spons en mes. Na droging wordt het item gebakken, geglazuurd (wat voor de kleur zorgt) en een laatste keer gebakken op 1280°C. Het product in ruwe klei krijgt dan pas zijn uiteindelijk vorm en kleur, en deze kunnen verschillen van bakproces tot bakproces. Het is dus altijd spannend wat het uiteindelijke resultaat gaan zijn.
Jars gebruikt enkel natuurlijke pigmenten voor de kleuring. Door water, warmte van de ovens en klei te herbruiken probeert Jars ook zorg te dragen voor het milieu. Jars heeft momenteel 13 collecties, in verschillende stijlen en kleuren. 

Voor Oh my goodies koos ik uiteindelijk voor een greep uit twee collecties - al had ik er graag meer besteld - de reeks Maguelone en Tourron. De reeks Maguelone is verkrijgbaar in een prachtige smaragdgroene, kasjmier grijze en witte craquelé (fijne haarscheurtjes). De grote borden en dessertborden hebben een ongelijke nonchalante rand waarbij de onderzijde niet geglazuurd is. Vooral de smaragdgroene glazuur heeft een mooi watereffect, waarbij de kleur niet overal hetzelfde is. Kleuren die doen wegdromen bij een azuurblauwe zee.

Elk item van de collectie Tourron Samoa heeft altijd een matte zwarte buitenkant of onderzijde. De andere zijde is geglazuurd met een groengrijze tint, die van donker naar licht gaat. Borden, koffietassen, een kommetje en een theekommetje. Ongelofelijk mooi. Oordeel zelf maar.

Foto's: Oh my goodies