Binnenkijken in een Limburgs architectuurpareltje

Heb jij jouw droomhuis al gevonden? Dit pareltje staat alvast op mijn wishlist. Kijk even mee en geniet vooral!

Elke keer als ik er voorbij rijd, kan ik er niet aan weerstaan om eventjes vaart te minderen om een glimp op te vangen. Gelegen in het groene landschap, duikt de strakke lange voorgevel uit zandkleurige pleister, baksteen en glas op. Deze prachtige woning is de thuis van architecte Karolien Grosemans en haar lieve gezin: Erik, Gloria & Olivia.

Twee eenvoudige volumes lijken als het ware in elkaar geschoven. De grote gesloten en open vlakken stralen rust en sereniteit uit. Ik hou van het elegante horizontale volume, waarbij het vele glas door een dunne boord pleister wordt omgeven. Het hogere volume in donkere baksteen vormt hiermee een mooi contrast. Zo simpel, althans zo lijkt het toch. Maar net deze eenvoudige architectuur vraagt om een enorme nauwkeurigheid en verfijning in ontwerp en uitvoering.

De inkom ligt verscholen achter de lange zandkleurige gevel en laat zich enkel opmerken door enkele grote zwevende betonnen tredes. Eenmaal binnen, wordt dezelfde strakke sfeer voortgezet. Een lange kastenwand, met vestiaire aan de ene zijde en gashaard aan de andere kant, verbindt de inkom en open leefruimte. De keuken, met groot spoeleiland en ontbijtgedeelte, eetruimte en zitruimte vormen één grote ruimte. Deze leefruimte baadt volop in natuurlijk licht en door de grote glaspartijen aan de voor-, achter- en zijgevel kan men volop genieten van de omliggende natuur.

Een sober kleurenpallet en natuurlijke materialen, zoals hout en beton, domineren het interieur. Vintage klassiekers zorgen voor een tijdloze uitstraling. In de keuken zien we de lederen camelkleurige stoelen en krukken 'Les Arcs' van Charlotte Perriand. De Barcelona Chair van Mies van der Rohe, kinderstoeltjes van Verner Panton en de Arco booglamp van Flos zijn de blikvangers in de zithoek. Vanuit de leefruimte kan men naar het overdekte terras waar men zowel 's zomers als 's winters heerlijk kan genieten. 

Het volume in donkere baksteen biedt op straatniveau plaats aan een ruime carport en berging. Op de verdieping, een half niveau boven de leefruimte, zijn de slaapkamers en badkamers gelegen.

Foto's: http://grosemans-heylen.be