6 tips voor een eigen stukje Scandinavië

Ben je aan het bouwen of verbouwen en zou je graag een interieur hebben dat jou doet wegdromen naar Scandinavië? Wij geven jou alvast een beetje inspiratie om een stukje Scandinavië in jouw interieur te brengen.


Foto: www.showhome.nl

Voor mij betekent een Scandinavisch interieur een strakke, functionele vormgeving met heldere open ruimtes waarbij de natuur naar binnen wordt gebracht door middel van grote glaspartijen en het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout. Maar hoe begin je er nu juist aan om jouw huis om te toveren tot een gezellig Scandinavisch plekje?

1. Less is more

Uitgepuurde, strakke lijnen en een minimalistische vormgeving zijn typerend voor de Scandinavische stijl. Strakke ruimtes met veel licht, waardoor een gevoel van ruimte gecreëerd wordt. Alle ruimtes vloeien in elkaar over waardoor het huis aanvoelt als één ruimte en waardoor er een eenheid en rust in je interieur ontstaat. Eenvoud siert. Zorg ervoor dat je interieur steeds opgeruimd is en kies voor zorgvuldig gekozen meubelen en decoratie om het geheel luchtig te houden. De weinige meubels en accessoires die er dan wel staan, komen op deze manier volledig tot hun recht. 

Foto: http://myscandinavianhome.blogspot.dk

Foto: www.bloglovin.com 

2. Back to nature

Natuurlijke materialen zijn de basis voor een Scandinavische stijl. Vooral hout is een veel gebruikt en typerend materiaal en zorgt voor een zachtheid en warmte in je interieur. Heel logisch natuurlijk dat dit zo veel gebruikt wordt, gezien deze grondstof overvloedig aanwezig is in het Noorden. Er wordt gebruik gemaakt van houtsoorten zoals dennenhout en licht eikenhout, en dit zowel voor meubels, als vloer- en wandbekledingen en zelfs plafondbekledingen. Meestal krijgt het hout een natuurlijke beits zodat het hout zijn natuurlijke kleur blijft behouden. Kamerbreed tapijt is iets wat je niet zo snel zal zien in een Scandinavisch interieur. Het zou ook zonde zijn om die mooie houten vloer volledig te bedekken. Een mooi tapijt of een heerlijk zacht dierenvel kan je wel gebruiken om een gezelligheid te creëren.

Foto: http://style-files.com/

Foto: http://myscandinavianhome.blogspot.dk

Uiteraard zijn er naast hout nog andere natuurlijke materialen die erg populair zijn. De verschillende texturen van wol, linnen, katoen, leder, steen of metaal zorgen voor sfeer en warmte in je interieur. 

Foto: www.missmoss.co.za

Foto: www.showhome.nl

3. Neutraal kleurenpallet

Lichte kleuren vormen het kleurenpallet in een Scandinavisch interieur, waarbij wit de boventoon voert. Gebruik wit als basis in alle ruimtes om een helder en licht gevoel te creëren en zorg zo voor een eenheid tussen de verschillende ruimtes. Het wit wordt dan aangevuld met natuurlijk aardetinten, grijs en zwart. Men zal ook eerder voor pastelkleuren kiezen dan voor hevige kleuren. In het Noorden wordt het immers vroeg donker, met uitzondering van een aantal zomermaanden. Door lichte kleuren te gebruikten in hun interieur proberen onze Noorderburen de hoeveelheid daglicht zo goed mogelijk te gebruiken. Lichte kleuren weerkaatsen immers het licht en maken de ruimte als het ware nog klaarder. 

Foto: www.decoracion.facilisimo.com

 Foto: https://www.bloglovin.com

Foto: www.showhome.nl

Door wit te gebruiken als kleur voor muren en plafonds heb je een leeg canvas waardoor je erg makkelijk kan combineren met meubelstukken en decoratie. Het wit zorgt er ook voor dat de meubelstukken en accessoires volledig tot hun recht komen.

Een volledige witte ruimte komt misschien al vlug saai en steriel over. Door de ruimte aan te kleden met verschillende materialen en zorgvuldig gekozen decoratie breng je warmte en gezelligheid. Denk hierbij aan een leuke grote kader tegen de muur, mooie kussens in de zetel, zachte dekentjes en tapijten. Felle kleuren kunnen hierbij gebruikt worden als accentkleur in bijvoorbeeld kussens of posters. 

Foto: www.myscandinavianhome.blogspot.dk

Foto: http://style-files.com/

4. Functioneel

Voor onze Noorderburen moet een interieur niet enkel mooi zijn, maar bovendien ook erg praktisch. De ontwerpers hebben oog voor het dagelijkse leven en zoeken naar kwaliteit, comfort, onderhoudsgemak, meegroeimogelijkheden... Een meubel wordt in de eerste plaats ontworpen om te gebruiken en niet enkel om naar te kijken. Comfort en functionaliteit weerspiegelen zich in een moderne, strakke en sobere vormgeving. Alle overbodige elementen maken plaats voor een uitgepuurd en ergonomisch design. Slimme opbergmeubelen zorgen dat alles zijn plaats heeft en dat het interieur er steeds opgeruimd bij ligt. Een interieur moet dus praktisch én elegant zijn.

Foto: www.korbo.se

5. Geometrische vormen en patronen

In de Scandinavische stijl zie je ook vaak gedurfde patronen en geometrische vormen terugkomen in behang, woontextiel en decoratie. Je kan de sfeer van je interieur eenvoudig veranderen door je woning aan te kleden met opvallende patronen. Door het wisselen van bijvoorbeeld kussens tussen twee verschillende ruimtes creëer je vlug een nieuwe beleving. 

Foto: www.frenchyfancy.com

Foto: www.seventeendoors.blogspot.co.uk

 6. Scandinavische klassiekers en nieuwe designers

De Scandinavische geschiedenis kent vele bekende designers zoals Arne Jacobsen, Verner Panton, Eero Saarinen, Hans J. Wegner, Alvar Aalto ... Hun ontwerpen zijn nog steeds geliefde en populaire verzamelstukken, zowel de nieuwe uitvoeringen als de vintage meubelen. 

Foto: Egg Chair - Arne Jacobsen / http://allthingsstylish.tumblr.com

Foto links: Verner Panton / www.moderndesign.org

Foto rechts: Hans J. Wegner / www.cocolapinedesign.com

De laatste jaren zijn er ook meer en meer jongere merken op de markt gekomen die dezelfde principes hanteren. Deze jonge, hippe bedrijven hebben ook voor ambacht, innovatie en traditie. Het gebruik van hout, pasteltinten en grafische vormgeving zien we overal terugkomen.

Foto: meubilair van HAY / www.thedesignfiles.net

Foto: www.kauniste.com/

Foto: www.thedesignchaser.com