Binnenkijken: Verweerd hout en tadelakt

Een spits driehoekig stuk grond, aan de voorzijde begrensd door een weg en aan de achterzijde omgeven door een irrigatiekanaal. De start van een opmerkelijke woning in Knokke.

Vanop de straatzijde zien we een lange gesloten wand met hierop een transparante glazen doos. Om de bewoners zo veel mogelijk privacy te bieden, zijn de slaapkamers, badkamers en garage op de gelijkvloerse verdieping ondergebracht. Enkel langs de achterzijde is de gevel opengetrokken zodat de slaapkamers zicht hebben op het achterliggende landschap. Op de verdieping zijn de open leefkeuken, de zitruimte en het dakterras gelegen, met een weids uitzicht op de omliggende velden.

Het grijze verweerde hout van de voorgevel vormt een mooi geheel met de strakke architectuur en het vele glas. Het hout van de voorgevel gaat voorbij het dak en vormt zo tevens de leuning van het dakterras. Geen lelijke garagepoort hier overigens. Nee, deze zit mooi ingewerkt in het houten gevelvlak en is haast onopvallend.

Het verweerde hout is ook naar binnen doorgetrokken naar wanden en maatmeubilair. Zo blijft de sfeer, die buiten gecreëerd wordt, ook binnen behouden. In de keuken zorgt het hout voor warmte tegenover het koele van het metalen werkblad en de tafel. Doorheen heel de woning is er voor éénzelfde vloer gekozen, namelijk zwarte tadelakt. Tadelakt is een traditioneel Marokkaans pleistermateriaal en volledig natuurlijk. Helaas niet zo goedkoop - maar wel heel erg mooi. 

Bron: Dezeen
Architect: Govaert & Vanhoutte
Fotograaf: Tim Van De Velde