Ken jij de voordelen van olijfhout?

Wie al een tijdje mijn blog leest, weet dat ik fan ben van natuurlijke materialen. Olijfhout zorgt voor een leuke zuiderse sfeer in huis en bovendien staat het ook gewoon mooi op het aanrecht. Bestek, borden, schaaltjes, een vijzel,... ja zelfs snijplanken zijn mogelijk.

Oorsprong

Vooral in het gebied rond de Middellandse Zee groeien veel olijfbomen dankzij het gunstige klimaat. Producten van onder andere Van Verre worden gemaakt van olijfbomen die niet meer gebruikt worden voor olijfproductie. Voor elke olijfboom die men kapt, wordt bovendien een nieuwe boom geplant.
Olijfhout behoort tot één van de hardste houtsoorten op aarde. Producten gemaakt van olijfhout zijn dus stevig én duurzaam. In vergelijking met andere houtsoorten zullen er minder snel krassen op komen. Gezien het hout niet zo snel zal slijten, zal je er dus lang plezier van hebben. 

Hygiënisch

Ondanks wat je misschien zou denken, is olijfhout net wel hygiënisch en geschikt als snijplank. In het olijfhout zit een soort olie waardoor etensresten en vloeistoffen niet zo snel in het hout zullen dringen. Hout bevat bovendien natuurlijke stoffen, lignine en tannine, die zorgen voor een natuurlijke anti-bacteriële werking. Snijplanken uit olijfhout zijn dus eigenlijk beter dan planken uit kunststof. Bovendien wordt het snijvlak van de messen niet beschadigd door het snijden op hout.

Natuurlijk product

Elk boom heeft een unieke houtnerf, kleur en tekening. Producten gemaakt van puur olijfhout zijn dan ook uniek en verschillend. 

Nadelen

Ondanks deze voordelen is er ook een negatieve - of minder positieve - zijde. Olijfhout (elk hout overigens!) kan niet tegen heet water of langdurig contact met water. Dan gaat het kromtrekken en barsten. Olijfhouten producten in de vaatwasser plaatsen of lang in water laten liggen is dus echt not done wil je lang kunnen genieten van jouw olijfhout. Je kan het olijfhout best gewoon reinigen met een propere doek en lauwwarm water. Zo voorkom je dat bacteriën zich nestelen.

Welke olijfhouten producten zou jij nog graag zien bij Oh My Goodies?

Foto's: Oh My Goodies