Binnenkijken: de schoonheid van ruwe beton

Golf House. Drie strakke, gestapelde volumes in een ruw, natuurlijk landschap. Niet dadelijk een woning voor ieders portefeuille, maar er zitten zeker elementen in die je kan toepassen op een kleinere woning.

De architectuur is op z'n minst even verbluffend als het interieur. Een interessant spel van open en gesloten vlakken, overkragende volumes en half ingegraven delen. Het ruwe beton, dat gebruikt is als gevelmateriaal, gaat mooi op in het omliggende landschap. Jammer genoeg zijn zo'n dunne dakranden geen optie in ons Belgische klimaat.

Ook binnen is beton (zo goed als) het enige materiaal. De dunne stroken beton - van de structuur van de houten bekisting - staan in contrast met de gladde gepolierde beton. Af en toe krijgt het beeld een iets warmere sfeer door het gebruik van houten meubilair, zoals de lounge stoel van Eames of de koffietafel van Noguchi, of houten wanden. De stroken beton zijn dan doorgetrokken naar houten planken van nagenoeg identieke breedte.Bij mijn eerste indruk was ik niet helemaal overtuigd van én betonnen wanden én een betonnen plafond én vloer. Het betonnen plafond lijkt als het ware naar beneden te komen en maakt het interieur zwaarder. Maar hoe langer ik ernaar kijk, hoe meer het plaatje klopt. 

Nog meer (en kleinere) woningen in dezelfde stijl kan je terugvinden op de website van de architect, Luciano Kruk of neem een kijkje op mijn pinterest bord.

Bron: www.lucianokruk.com
Architect: Luciano Kruk 
Fotografie: Daniella Mac Adden